Logo2

Rijles in Amsterdam

Bij voldoende belangstelling kun je samen met twee andere cursisten en zonder bijkomende kosten een hele dag een uitgebreide training volgen in het examengebied Amsterdam.
Dit kost je slechts één enkele les uit je basispakket en we lunchen op het CBR. Ik trakteer op koffie of thee maar je neemt zelf je lunchpakketje mee.

Tussen 1979 en 1990 heb ik rijles gegeven in Amsterdam en tussen 1996 en 2002 heb ik taxiopleidingen verzorgd op de vrije tram- en busbanen. Daardoor ken ik het gebied op mijn duimpje. De training doen we in de vakantieperiode, meestal in de maand juli met drie leerlingen tegelijk.

We gaan op pad met drie gevorderde leerlingen (module 3) en de dag duurt van circa 10.15 tot 16.00 uur. De training begint met het vaststellen van de leerdoelen waar het individuele traject op wordt afgestemd. Zo krijg je een beter inzicht in je leerpunten.

De eerste leerling rijdt via de autosnelweg in een half uur zelfstandig naar het CBR Amsterdam. Speerpunten: scripts 20 en 30 tot 34. De andere leerlingen beoordelen en noteren waarin de bestuurder afwijkt van de scripts. Niemand vindt het leuk om fouten te maken. Je kunt ze negeren, doen of ze niet belangrijk zijn, anderen er de schuld van geven of er van leren.

Je leert beter wanneer medecursisten je beoordelen. Veel leerlingen zijn niet bezig met wat ze precies fout hebben gedaan. Ze accepteren de kritiek en gaan op dezelfde voet verder. Sommigen halen hun schouders op en denken "ik ben hier gewoon slecht in". Maar het is verstandig om goed te luisteren naar wat je volgens je beoordelaars fout hebt gedaan. Zelfs als je een tamelijk goed ritje hebt gereden kun je hier je voordeel mee doen.

Later ben jij immers aan de beurt om te beoordelen. Met deze methode kijk je samen naar wat nog niet helemaal goed gaat. Per fout onderzoek je wat er mis ging en hoe je wel tot een goede oplossing komt. Je fout erkennen en onder woorden brengen is zeer effectief! Kom je in de toekomst een soortgelijke verkeersopgave tegen dan herken je het probleem en los je het op de goede manier op.

Je steekt veel op van het beoordelen van je eigen fouten. Om inzicht te kunnen ontwikkelen is dit belangrijk! Je onthoudt beter en sneller en je ontwikkelt vaardigheden en inzicht in de scripts. Kortom: profiteer van je fouten! Slimme mensen maken ook fouten maar leren daarvan!
Op het CBR volgt een korte evaluatie en wisselen de bestuurders. Vanaf dat moment zijn de scripts 19-25 en 35 speerpunt. Na een half uur opnieuw een evaluatie en een wisseling. Daarna lunch op het CBR.

In de middag is er dan nog drie uur te verdelen tussen drie leerlingen. We maken ook een uitstapje naar een speciale plek waar jullie achteruit een smalle helling afrijden en vervolgens om een boom.

Kortom: niet alleen leerzaam maar vooral leuk! Mis het dus niet en geef het door als je belangstelling hebt.

Irma van den Berg 2todrive RIS CRKBO Keurmerk Autisme Autisme en ADHD Spectrum Nederland